måndag 17 september 2012

Plommonmarmelad/sylt

Plommon är ju väldigt gott men jag vet inte så jättemycket man kan tillaga av dem. Årligen återkommande är i alla fall att koka plommonmarmelad, som även fungerar som sylt.

Tur att jag har en vän som ger mig både plommon och recept! Tack Camilla :)

Roterad plommonmarmelad... vad trött jag blir när bilderna gör så här!
 
Plommonsylt/marmelad

30 urkärnade plommon. Eller så låter du kärnan vara kvar när du kokar sylten, sen är det jättelätt att plocka upp dem med en sked. Räkna noga bara så du får upp alla kärnor.

Ett par msk vatten räcker.
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma (I ursprungsreceptet användes hela kardemummakärnor som lindades in i lite tyg/linda för att hållas på plats men malda kryddor går också bra)
Man får nästan prova sig fram med sockermängden. Jag gjorde på 40 plommon den här gången och då tog jag 2 dl strösocker och 1.5 dl stevia. Prova 2-4 dl socker så blir det nog bra, det är inte alltid gott med för mycket sött :)

Koka 15-20 minuter. Rör om då och då och passa på att mosa plommonen lite när du rör. Skumma av och tillsätt sockret. Koka upp igen, sen är det klart.

Inga kommentarer: